“Åh de smukke unge mennesker pludselig er de stukket af
som legesyge sommerfugle
den allerførste sommerdag
hva det er de vil med livet
det ka kun de selv forstå
åh de smukke unge mennesker
gid de længe leve må”
Kim Larsen
Studenter tiden er over os, og det kan mærkes på mit kagekøkken. Gid jeg kunne få lov at blive student igen! Til trods for en travlt speciale periode, har jeg fået lov at lave denne studenterkage til Kristoffer. Jeg må indrømme, at jeg godt nok var nervøs, om kagen fik det rigtige udtryk, men synes den er lykkedes okay. Kagen består af brownie bunde med jordbærkompot og jordbærmousse. Kan jeg lave andet end jordbær mousse? Ja, men dette var en ønske ift. studenten. Fondant arbejdet er helt sikkert det sværeste i kagen. Lav gerne fondant detaljerne en dag inden kagen skal serveres så elementerne sidder ordentligt på plads.
Brownie bunde
- 250 gram Smør
- 200 gram Mørk chokolade
- 4 Æg
- 250 gram Sukker
- 200 gram Valnøddekerne
- 1 tsk Salt
- 150 gram Hvedemel
- 3 spsk Kakao
Først og fremmest skal chokoladen hakkes i små stykke. Smelt smørret og chokolade i en lille gryde og lad det herefter køle af. I mens skal man piske æg og sukker til det bliver luftigt. Hak valnøddekernerne fint og put dem i en anden skål sammen med mel, salt og kakao, og bland det sammen. Tilsæt melblandingen i æggesnapsen og vend det forsigtigt rundt. Tilsæt herefter den kølede smør og chokolade blanding og vend det rundt til det er en ensartet masse. Smør to springforme på 24 cm i diameter og bag bundene på 180 grader i ca. 20 minutter. Lad bundene køle helt af
Jordbær kompot
- 400 gram Jordbær
- 4 spsk Lyst rørsukker
- 2 dl Citronsaft
- 1 ½ Vaniljestang
Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud og skil dem ad i rørsukkeret. Tag sukkeret, den tomme vaniljestang, jordbær og citronsaft op i en gryde, og lad det simre på blus 3 i 20 minutter. Mos jordbærerne med en gaffel undervejs så der kommer mere saft ud af jordbærerne. Sigt jordbær massen og gem saften til moussen. Fra sien fisk de tomme vaniljestænger op. Tag jordbærmassen fra sien ned i en behold og stavblend det til det bliver en puré. Smør det ud over den ene brownie bund.
Jordbærmousse
- 4 blade Husblas
- Jordbær saften fra kompotten
- 4 dl Piskefløde
Læg husblassen i koldt vand i minimum 5 minutter. Mens den sigtede jordbærsaft (fra kompotten) er varm skal man vride husblassen fri for vand og putte det i saften. Rør husblassen ud så den er smeltet. Pisk herefter piskefløden til en let flødeskum. Vend først en skefuld flødeskum ned i jordbærsaften. Gør dette to til tre gange. Hæld herefter jordbærsaften ned i flødeskummen og vend det forsigtigt rundt til den er ensartet. Hæld mousse oven på browniebunden med kompotten og stil kagen på køl i mindst 4 timer. Læg herefter den anden bund oven på moussen
Overtrækning med fondant
Jeg er normalt ikke så vild med fondant, men til denne kage synes jeg den skal give et skrapt look. Drys lidt flormelis på bordet og rul forsigtigt fondanten ud. Man må ikke trykke for meget på kagerullen, da det kan lave mærker og ujævnheder. Når fordanten er rullet stort nok ud, ruller man den først op på kagerulle og så ruller den ud over kagen. På den måde kommer der ikke sprækker. Herefter glatter man fondanten ud fra midten af kagen og arbejder sig langsomt ned af siderne. Til sidst skærer man det overskydende af i bunden
Skyggen
Her ruller man sort fondant ud og måler op hvor stor skyggen skal være. Min er 20 cm lang og 4,5 cm på det bredeste stykke. Herefter kan man skærer den ud og sætte den over kagen
Båndet
Jeg rullede et langt stykke rødt fondant ud og skar et 78 cm langt bånd ud med 3 cm i bredden. Jeg startede ved fronten af huen med at sætte båndet på og fulgte langsomt båndet med hånden hele vejen rundt om kagen, så den sidder til. Til sidst skubber jeg enderne sammen som syningen.
Rosetten
Har rullet et stykke rødt fondant ud. Herefter har jeg stukket en cirkel ud med et glas. For at få bukningerne i rosetten har jeg lagt vatpinde ind under og foldet fondanten rundt, som man kan se på billedet. Så har jeg taget en pind eller et fondant værktøj og lavet striber i fondanten. Jeg har herefter ladet den størkne til dagen efter hvor jeg har fjernet vatpindene og malet med spiseligt guld en ring. Til korset har jeg rullet et stykke hvidt fondant ud. Jeg har printet et billede af et kors ud og skåret fondanten ud efter dette som en skabelon. Herefter har jeg malet den med guld og ladet det størkne til dagen efter. Jeg har limet, med spiseligt lim, korset på rosetten.
Denne kage kræver meget teknik og viljestyrke. Man skal have tungen lige i munden og en god portion tålmodighed. Og til alle de heldige unge menneske- stort tillykke med huen!