Når Påskeharen skal bringe påskeæg ud

Mit navn det står med prikker, pas på de ikke stikker *****. Så er det den tid på året hvor får og kyllinger kommer frem og påskeliljerne bliver sat på bordet. Dette medfører selvfølgelig gækkebreve. Jeg er den uheldige sjæl, at jeg hvert år ”ALDRIG” kan gætte hvem der har sendt mig gækkebreve. Og så må påskeægsproduktionen selvfølgelig i gang! I år har jeg købt en påskeægs-støbeform fra Bagebixen.dk, og heri har jeg valgt at male dem med kakaosmør – Hvis nu det er en farverig eller barnlig sjæl, der viser sig at være synderen 😉 . Kakaosmørret får jeg hos Bagetid.dk, og man kan få det i en række forskellige farver, men man kan selvfølgelig også vælge bare at støbe i ren chokolade.

Apropos chokolade… Dét ord man enten frygter eller elsker. Jeg elsker at spise chokolade, men at temperere chokolade er en helt anden sag. Chokoladetemperering er en helt videnskab i sig selv. Sjældent har jeg set et emne med så mange meninger til, hvilken metode der er den rigtige, og hvordan man opnår det bedste resultat. Jeg gør det med mikrobølgeovnen, fordi jeg synes det er lettere at styre, og man risikere ikke at damp og vand kommer i nærheden. Andre vil være stik imod denne metode og mene at vandbadet skal tages i brug. Nogen mener at man skal starte med at varme chokoladen op til 40 grader og så ned igen til 31 grader, andre siger man bare skal ramme tempereringstemperaturen. Osv. osv. osv… Men jeg varmer det i mikrobølgeovnen og her plejer jeg som regel at få et tilfredsstillende resultat. En ting er alle dog enige om… Chokolade griser og det griser rigtig meget. Dit køkken og tøj skal derfor kunne tåle at blive brugt, ellers er det dødsdømt.

Til dette påskeæg skal man bruge:

  • En chokoladeform
  • Kakaosmør i forskellige farver
  • Bladguld
  • Masser af pensler
  • Spiseligt støv
  • Dejskraber eller spartel
  • Bagepapir
  • Masser af chokolade
  • MASSER af køkkenrulle

Til mit påskeæg har jeg brugt kakaosmør i farverne: sølv, guld, gul, orange og hvid. Ligesom chokolade er der også forskellige rygter med kakaosmør, men jeg plejer at varme den lille bøtte op i mikrobølgeovnen op til 30 grader ca. og så kan man pensle og male formen som man vil. Til dette æg startede jeg med at pensle hele formen med sølv kakaosmør, så påskeægget kan få lidt sparkle. Herefter satte jeg blad guld på og malede æggets krakeleringer med guld kakaosmør. Dette fremhæver æggets facon bedre. Og så er det bare at gå i gang, som man har lært i malebøgerne med at farve felterne i lige de farver man vil. Husk ikke at tage for meget farve på penslen, da det vil løbe i formen. En god idé er at duppe farven i formene, hvis man har bladguld ellers kan man skubbe det af. Et andet lille tip, når man skal farve formene er, at varme to bøtter kakaosmør op ad gangen – male formene og lægge den på køl, mens man varmer to nye op. Og sådan forsætter man til man er tilfreds med sit æg. Er man så klar til chokolade nu? Næ nej.. det sidste skridt inden er, at man pensler med spiseligt støv i formene. Dette er for at fremhæve farverne efter man har hældt chokoladen i. Jeg har brugt sølvstøv, da det lysner farverne rigtig godt.

Og nu til hovednummeret i showet! I dag har jeg brugt lys chokolade, men kan lige såvel bruge hvid eller mørk. Jeg varmer chokoladen op til den er smeltet (omkring de 40-45 grader), og herefter køler jeg den lyse chokolade ned til 29- 30 grader. Hvis det er hvid chokolade skal den køle til 27-29 grader og mørk chokolade (55%+) er det 31-32 grader. Når chokoladen er tempereret hælder jeg den i støbeformene og vender chokoladen rundt i hele formen. Det er vigtigt at komme godt rundt i kanterne, så de ikke er for tynde og knækker. Herefter vender man formen på hovedet og banker det resterende chokolade ud. Skrab evt. kanterne med en dejskraber eller en spartel, så den ser pænere ud og er nemmere at få ud af formen. Og så er det på køl med formene. Hvis man har en form, hvor der er begge sider af æggeskallen, kan man samle den mens den er flydende og vende dem til siden så den får en flot overgang. Lad chokoladen køle af til, man let kan tage formene forsigtigt af  (minimum 20 min)– og wupti så stod der dit helt eget påskeæg.

Jeg håber at denne lille forklaring kan inspirerer og hjælpe dig med, at lave nogle flotte påskeæg og husk! Kun fantasien sætter grænser 🙂

Du må have en rigtig god aften

 

Maria

Del med andre Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this page